Anyagvizsgálati Osztály

Az Anyagvizsgálati Osztály fő tevékenysége a különböző típusú alapanyagok, szerkezeti elemek, alkatrészek, változó környezeti körülmények közötti mechanikai – statikus vagy élettartam - tulajdonságainak vizsgálata.

 

Az Anyagvizsgálati Osztály részt vesz vizsgálati módszerek fejlesztésében, mind kutatási-fejlesztési projektekben, mind ipari megrendelések keretében.

 

Az Anyagvizsgálati Osztály kutatás-fejlesztési projektek eredményeképpen kialakított makrotulajdonság-változások ellenőrzésében jelentős szerepet vállal.

 

Az osztály végrehajt önálló kutatás-fejlesztési projekteket, de jelentős mértékben kapcsolódik más, az Intézetben végzett hazai és nemzetközi kutatási projektekhez. Továbbá tevékenységi területéhez tartozik a káresetelemzések, szakértői tevékenységek folytatása, ipari megbízások alapján, valamint vizsgálatok, vizsgálati technikák kidolgozása, fejlesztése.

 

Az osztály szerves részét képezi, a 2004 január 1-én megalapított akkreditált Mechanikai Anyagvizsgáló Laboratórium. Jelenleg Magyarországon, de még Kelet-Európában is egyedinek mondható tulajdonságú és felszereltségű anyagvizsgáló berendezésekkel rendelkezünk, amelyek a mechanikai anyagvizsgálatok szélesebb skálájának, magas színvonalú elvégzését teszik lehetővé. A berendezéseink alkalmasak próbatestek és kisebb szerkezetek, alkatrészek egy- és kéttengelyű (húzó-csavaró) terheléssel végzett legkülönbözőbb vizsgálataira, széles hőmérséklet-tartományban (-150 °C-tól 1400 °C-ig).

 

A laboratóriumban a következő fontosabb mechanikai anyagvizsgálatok elvégzésére van lehetőség:

 

  • statikus-, fárasztó-, és törésmechanikai vizsgálatok
  • csavaró vizsgálatok nyomaték és elfordulás méréssel, ütővizsgálat, laboratóriumi és helyszíni keménységvizsgálatok
  • műszerezett keménységvizsgálat makrotulajdonságok meghatározására
  • különböző alapanyagok (fémek, műanyagok, kompozitok, kerámiák, stb.) mechanikai tulajdonságainak mérésén kívül komplett alkatrészek, kisebb szerkezetek terheléses és fárasztó-vizsgálatának elvégzésére is lehetőség van

Az Anyagvizsgálati Osztályának FŐBB PARTNEREI

Kedves Látogató!

Székhely címünk megváltozott!

Új címünk: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.

Dear Guest!

Our Head office address has changed!

The new address is: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.