Ipari Lézertechnológiai Osztály

Az Ipari Lézertechnológia Osztály célja olyan kutatóhely üzemeltetése, amely a korszerű magyar alkalmazott kutatások központjaként az országban és Közép-Európában egyedülálló technikai és technológiai lehetőségeket kínál partnereinek.

K+F tevékenység

- különböző adalékanyagok ötvöző hatásainak kutatása

- különböző anyagtípusok összehegesztésének fejlesztése

- lézeres beavatkozás révén keletkezett termékek alkalmazástechnikai lehetőségeinek szélesítése

 

A lézertechnológia kutatásában hazai és külföldi kutatóhelyekkel egyaránt együttműködünk. Hagyományosan sikeres külföldi együttműködő partnereink a németországi Fraunhofer intézetek (FhG-IPT Aachen, FhG-IIS Erlangen, FhG-IWS Dresden, FhG-ILT Aachen).

Szolgáltatások

- különleges vágások (speciális anyagok vágása, ill. 3D vágás),

- egyesítő hegesztések (hozaganyaggal és hozaganyag nélkül),

- a felrakó hegesztések,

- az acélok felületedzése, a felületötvözése és a felületstrukturálása.

Oktatási tevékenység

Az osztály munkatársai részt vesznek az egyetemi és főiskolai oktatásban, sőt a laborgyakorlatok egy része is Intézetünkben történik.

 

Ipari Lézertechnológia Osztály kommunikálandó büszkesége a különböző lézerberendezések, melyek teljesítményük és alkalmazhatósági körük alapján az ország legnagyobbjai közé tartoznak,.

 

Az Ipari Lézertechnológia Osztály berendezései a következőek: - 5 kW CO2 gázlézer(hullám­hosszúsága 10 600 nm), 5 tengelyes CNC sugárvezetéssel, ami térbeli megmunkálást is lehetővé tesz,

 

- 2,7 kW Nd:YAG szilárdtestlézer(hullámhosszúsága 1064 nm), üvegszálas - robotos (7 tengelyes) sugárvezetéssel, +1 külső forgó­tengely munkadarabok mozgatására,

 

- 1,3 J/ 6 ns energiájú, villanólámpás gerjesztésű Nd:YAG szilárdtest- impulzuslézer (hullámhosszúsága 1 064 és 532 nm), csuklókaros - tükrös sugárvezetéssel,

 

- valamint az egri kihelyezett laboratóriumban egy 4,5 kW fényteljesítményű CO2 Slab-lézer, melynek súlyponti szerepköre a mélyvarratos hegesztés.

 

Ipari Lézertechnológia Osztályának FŐBB PARTNEREI

Kedves Látogató!

Székhely címünk megváltozott!

Új címünk: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.

Dear Guest!

Our Head office address has changed!

The new address is: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.