Nanokémiai Laboratórium2014.05.19.

A BAY-ATI Újgenerációs Anyagok és Eljárások Osztályán belül működő Nanokémiai Laboratórium tevékenysége a felhasználói igények kielégítésére koncentrál mind a műszaki anyagtudomány, mind a kifejlesztett anyag gyártástechnológiájának tekintetében. Egyik fő kutatási irány a kompozitok fejlesztése mellett a speciális feldolgozás-technológiák alkalmazása. Kutatás-fejlesztési munkánk során szem előtt tartjuk, hogy eredményeink gyorsan és kézzelfogható termékként jelenjenek meg a piacon.

 

Kiemelt kompetencia területei

 • Funkcionális anyagok
 • Polimer - és kompozit technológia 
 • Vékonyfilm technológia 
 • Elektrokémiai mérések
 • Polimer alapú kompozitok fejlesztése, a komponensek kémiai módosítása 
 • Kisméretű (10 g alatti) fröccstermékek fejlesztése 
 • Nano-struktúrájú fém-, ötvözet- és mágneses multirétegek előállítási technológiájának fejlesztése 
 • Mechanikai ötvözés nagy energiájú őrlő malommal

 

Főbb szolgáltatások

 

 • Hőre lágyuló és hőre keményedő alapanyagból (töltött műanyagok, kompozitok, reciklált anyagok, stb.) készülő műanyag termékek és azok gyártástechnológiájának fejlesztése, valamint vizsgálata
 • Mini- és mikrofröccsöntési munkákat (fejlesztés, prototípus, kis sorozat,) is vállalunk
 • Nano-struktúrájú fém-, ötvözet- és multirétegek előállítási technológiájának fejlesztése és optimalizálása, minősítése (voltametria, amperometria, impedancia spektroszkópia, stb.) 
 • Környezetbarát fémvisszanyerési technológiák fejlesztése 
 • A csoport a környezetvédelem műszerpiacáról hiányozó automatikus analizáló készülékek kifejlesztését és gyártását célozta meg. 
 • Nanoőrléssel, illetve az így előállított anyagok vizsgálatával, feldolgozási lehetőségeivel és alkalmazásával foglalkozik. A létrehozott őrleményeket bevonatok vagy tömb anyagok céljaira por formában, vagy diszpergált állapotban adjuk át megrendelőinknek.

 

Önállóan is használható jelentősebb berendezések, felszerelések és egyéb elemek.

 

1.  Fritsch Pulverisette 4 golyósmalom

 

Az őrlőtégelyek és a főkorong forgási viszonyai A golyók vagy függőlegesen ütköznek a tégely belső falához (nagy ütközési energia), vagy tangenciálisan közelednek egymáshoz (erős súrlódás), vagy egyszerűen a tégely belső falához „tapadva” gördülnek (centrifugális malmok). Rideg anyagok őrlésénél (pl. oxidok, stb.) nagy ütközési energia szükséges. Képlékeny anyagok őrlésénél (pl. fémek, stb.) a surlódási komponens is meghatározó. Lehetőségek: Nagy energiájú (nano-őrlés) és kis energiájú őrlés, mechanikai ötvözés és reaktív őrlés Fém és kerámia anyagok őrlése Oxidatív és inert atmoszférában és folyadékokban Őrlő készletek: Keményfém, Rozsdamentes acél, Szinterkorund (80-250ml) Gáznyomás és hőmérsékletmérő rendszer (GTM).

 

2. Setaram SETSYS 16/18 termikus elemző

 

Ezzel az eszközzel TG/DTA/DSC mérések végezhetők, illetve vállaljuk a vizsgálati eredmények értékelését és értelmezését is. A berendezés 0.4 μg és 1 μg pontosságú tömegmérést tesz lehetővé. Felfűtési sebesség változhat 0.001 oC /min to 99 oC /min. A méréseket különböző atmoszférákban, max. 1600°C-os hőmérsékleten lehet végrehajtani. Ez az eszköz a fémtani alkalmazások mellett gyógyszerészeti, ásványtani, élelmiszeripari, környezetvédelmi indíttatású elemzéseket is szolgálhat.

 

3. Zahner IM6e komplex elektrokémiai mérőberendezés, Voltab Lab PGZ 301 mérőberendezés, CTV 101 PID elekródrendszerek, Agilent 347960A adatgyűjtő

 

Ezek a berendezések alkalmasak nanoszerkezetű fém, ötvözet és multi rétegek pulzáló árammal történő leválasztására a technológiák optimalizálására és hasznosítására. Továbbá e készülékek alkalmasak az előállított vékonyrétegek elektrokémiai tulajdonságainak meghatározására.

 

4. Agilent 4294A LCR-mérő

 

A készülék alkalmas pontos mágneses mérésekre nagy kiterjedésű impedancia tartományban és széles frekvencia tartományban (40Hz-110 MHz). Erőteljes impedancia elemzési funkciója van. Számitógéppel vezérelhető.

 

5. Dipermet-H II mérőkészülék

 

Acél- és zománcipar számára kifejlesztett egy, az acéllemezek minősítésére alkalmas, a lemezek hidrogénáteresztő-képességét mérő készüléket. A készülékbe egyidejűleg két acéllemezt helyezve vizsgálható, hogy a mintákon mennyi idő alatt jut át diffúzióval a hidrogén, vagyis mennyi az úgy nevezett áttörési idő, sőt, egy acéllemez különböző területeiről véve a mintát, a két mintán mért áttörési idő közötti eltérés alapján a lemez anyagának homogenitása is számszerűsíthetővé válik. A hidrogéngáz egy elektrolizáló cellában képződik a minta egyik oldalán, míg a másik oldalon méri az áteresztett hidrogén koncentrációját az idő függvényében. Mérőrendszer egyrészt ebből az elektrolizáló cellából áll, melyben két minta összehasonlítására van lehetőség két hidrogénszenzorral. Ez az egység a gyártás megkezdése óta majdnem változatlan, fő darabjai csereszabatosak egymással. A másik fő rész a jelek feldolgozását végző elektronikus egység, mely a folyamatos fejlesztés során több kivitelben készült és került ipari partnereinkhez.

 

6. JEOL JEE 4B vákuumpárologtató

 

5•10-5 Torr vákuumig működőképes. Szén és fémek vákuumpárologtatására alkalmas. Rendelkezésre állnak új W-csónakok és szén rudak. Egy mintára két különböző anyag párologtatható (felváltva, nem egy időben). Dönthető, forgó mintatartó (körülbelül 2 x 2 hüvelyk).

 

7. Jasco V 550-spektrofotométer

 

 • Optikai rendszer: kettős sugárnyaláb, egy monokromátorral
 • Hullámhossz-tartomány: 190 ~ 900 nm
  Fényforrás: Deutérium lámpa (190 ~ 350 nm) Halogén lámpa (330 ~ 900 nm)
 • Fényforrás átváltása: Bárhol megválasztható 330 nm és 350 nm között
 • Hullámhossz-pontosság: ± 0.3 nm
 • Hullámhossz ismétlési pontossága: ± 0.1 nm
 • Hullámhossz-kijelzés: 0.1 nm-es lépésekben
 • Spektrális sávszélesség kiválasztás: 0.1, 0.2, 0.5, 1, 2, 5 és 10 nm L2, L5 és L10 nm (fél-magas réssel)
 • Felbontás: 0.1 nm
 • Pásztázási sebesség: 10, 20, 40, 100, 200, 400, 1000, 2000 és 4000 nm/min
 • Visszafordulási sebesség: 8000 nm/min
 • Mintavételi intervallum: 0.025, 0.05, 0.1, 0.2, 0.5, 1, 2, 5 és 10 nm/adatpont (“spectral scan” üzemmód) Rendelkezésre álló kiegészítők: HMC 358 termosztálható mintatartó, üveg küvetták

 

8. Minimold Fröccsöntő Gép

 

Szakterületünk a kisméretű (mikro- és mini) műanyag termékek gyártása, ami azt jelenti, hogy az alap (PE, PP) és műszaki műanyagokból (PA, ABS, PC…) max. 8 g termékméretig gyártunk kis és közepes sorozatszámú különféle alkalmazási területekre termékeket (kupakok, dugók, vezeték átvezetők, csatlakozók..)

 

9. K-1550 ºC Vákuum/Argon típusú 1500 W-os csőkemence

 

A kemence névleges hevítési hőmérséklete max. 1550 ºC. A belső hasznos tér mérete Ø65x150 mm. A beállított hőmérséklet pontossága középen, egyensúlyi állapotban ±0,5%. A kemence szabályozása szabadon konfigurálható digitális kijelzésű PID szabályozóval történik. Ez a HAGA KD48P típusú vezérlőegység működteti és szabályozza a hőmérsékletet, a felfűtési sebességet valamint a gázfeltöltést és a vákuumozást is.

 

10. Bucher Guyer KHU 50 Sajtológép

 

Záronyomás: 20 tonna Asztalfelület: 400 x 400 mm Motor teljesítménye:5.5 kW Hőmérséklettartomány: 20-300 oC A készülék alkalmas fémek, fémötvözetek, műanyagporok és kompozitok hideg és meleg kompaktálására.

 

Az ismertető letöltése PDF formátumban.

 

Kedves Látogató!

Székhely címünk megváltozott!

Új címünk: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.

Dear Guest!

Our Head office address has changed!

The new address is: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.